Източник: Reuters

Начинът, по който възприемаме вкуса на алкохола – като горчив или сладък, е пряко свързан с гените, които хората наследяват, сочи проучване. То е първото, което установява подобна връзка, обяснява водещият изследовател Джон Хейс от университета в Пен Стейт, САЩ. 

Участие в него взимат 93 души – 58 жени и 35 мъже, на възраст между 18 и 45 години. Целта на изследователите е да анализират генотипа им, фокусирайки се върху 16 единични нуклеотидни полиморфизми.

В частност те се насочват към два рецепторни гена, свързани с горчивия вкус – вкусов рецептор тип 2/13 и тип 2/38, тъй като и двата са били свързвани с консумацията на алкохол. След това участниците са помолени да оценят различни видове алкохол, които опитват. 

Оказва се, че когато участниците вкусват алкохолната напитка, степента на горчивината, която изпитват, се различава. Тези различия се свързват директно с вида на вкусовия рецепторен ген, който са наследили.

Усещанията за парене също така се възприемат по различен начин, въз основа на гените. Хората могат да вкусват храната и напитките различно, обясняват учените, а причината за това се корени в биологията. 

Хейс обяснява, че биологията не е съдба и някои хора успяват да преодолеят вродените си желания. 

Резултатите от проучването са публикувани в Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

 

Повече полезна и интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase