Снимка: Unilever

76% от хората смятат, че закуската е най-важното хранене за деня, но само 37% от хората закусват всеки ден. Това показва проучване за хранителните навици на българите, което бе представено днес.

Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това според специалисти говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно.

Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители относно различните типове мазнини. От една страна, българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга, се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Според доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, закуската е най-важното хранене за деня, защото чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества.

„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините - за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби", добави още тя.

Полезните мазнини са ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. На организма му трябват от 2 грама от Омега 3 и около 10 грама от Омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини, като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло и продуктите, направени от тях.

Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase