Източник: Reuters

Въпреки че електронните цигари са по-безвредният избор в сравнение с обикновените, те могат да освободят вредни токсини във въздуха.

Според ново проучване на изследователи от Университета на Южна Калифорния при електронните цигари се отчита намаляване на експозицията на канцерогенни частици с около 10 пъти.

Въпреки това обаче се установяват доста високи нива на вредни метали във въздуха, които биват освободени от остатъчния дим. 

Авторът на проучването Ариан Сафари и неговият екип се опитват да определят нивата на експозиция на вредните органични вещества и метали, освобождавани от дима на електронните цигари. 

Учените обясняват, че металните частици най-вероятно идват от самите устройства, което повдига въпроса за по-добри стандарти в производството им. По този начин ще се намали количеството на металите във въздуха.

Изследователи провеждат всички експерименти на закрито предвид факта, че това са местата, на които човек в най-голяма степен е изложен на остатъчния дим.

Частиците от въздуха в помещенията се събират, след като участниците в проучването пушат както електронни, така и обикновени цигари. По-късно се оценява химическият състав на съдържанието. 

Оказва се, че въпреки твърдението, че електронните цигари са по-малко вредни, повишените нива на токсични метали в остатъчния им дим будят тревога. 

Откритията са публикувани в Journal of Environmental Science, Processes and Impacts.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase