Източник: Reuters

Целулитът се появява, когато се отпуснат и разкъсат колагеновите връзки, които "заключват" мазнините в кожата. Това позволява на мастните клетки един вид да се „разлеят“ . Целулитът не е мазнина. Всъщност, под определението целулит естетичните хирурзи разбират наличието на дефицит на кожата. Това, което виждаме под формата на издатини и вдлъбнатини, показва, че подкожната мазнина е излязла извън колагеновата си матрицата, образно представено.
 
Известно е, че от целулит страдат предимно жените. И това се дължи на особеностите на колагена при двата пола. Или по-точно, на начина, по който той изгражда влакната си в кожата. При жените колагенът се разполага в паралелни линии, което позволява подкожната мазнина да се вижда. При мъжете колагеновите влакна се кръстосват. Естествено, тази своеобразна мрежа е по-стегната и по-ефективно "прибира" мазнината.
 
Според специалисти от помощ на жените за заглаждане на кожата са антицелулитните кремове, които съдържат кофеин и ретинол. Кофеинът стимулира кръвоснабдяването и поне временно допринася за свиването на мазните клетки, докато ретинолът е необходим на колагеновите влакна, за да се възстановят.
 
За да се отстрани ефектът на „портокаловата кожа“, трябват усилия все пак по редуцирането на излишните телесни мазнини – да се премине към балансиран хранителен режим и редовно спортуване. Няма как да се намали целулитът, ако теглото остане наднормено.

Повече можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase