Източник: Reuters
fallback

Обичайно се смята, че глистите се предават при лоша хигиена. Глистите се намират във фекалиите на заразени и болни, които могат да се пренесат чрез замърсени ръце и предмети.

Заразяването обаче може да стане и по друг начин – при земеделска работа и досег до заразена почва, особено при използване на био тор, консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, недобро измиване на ръцете след селскостопанска дейност без ръкавици. Предаването на глисти може да стане при недобра хигиена и грижа за домашни животни и любимци.

Особен риск от заразяване с глисти, логично има при децата, които е възможно да играят със заразен пясък или пръст или замърсени вещи и поставят ръцете си в уста.

Заразяването може да се осъществи и от пренасянето на яйцата им от мухите върху хранителни продукти и съдове, както и при случайно поглъщане на вода във водни басейни – реки, язовири, езера, дори морски плажове и плувни басейни.

Глистите спадат към хелминтите, вид на чревните паразити. Други също често срещани хелминти са остриците и кръглите червеи.

Познати са над 300 вида заболявания, причинени от хелминти при човека. По-разпространени паразитози са тези, при които червеите се намират в червата. Хелминтите могат да се открият и в други органи – бели дробове, черен дроб, мускули и други органи, до които са стигнали чрез кръвта.

Ентеробиозата и аскариозата са най-регистрираните чревни паразитози, като при децата често се среща втората.

Повече за аскарисите и глистите можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

до зевзек

преди 9 години

и се научи да пишеш на български неграмотно мое дете турче

2

до зевзек

преди 9 години

такива като тебе си остават с : ако това ще направя , аз онова ще направя. лъскай *** като замаян пред компа това ще ти остане

1

zevzek

преди 9 години

ae na taq mama takiva glisti she i napraq,che vuobshte ne mi puka ot statiqta..

fallback