Източник: Reuters

Активна съставка в лютите чушки може да намали риска от колоректален рак според данните на ново проучване, проведено в лабораторни условия. 

Изследователският екип открива, че капсаицинът активира рецептора за болка TRPV1, който редуцира туморното развитие в червата. TRPV1 за първи път се открива в сензорните неврони, където ролята му е да защитава клетките от потенциално увреждане, вследствие на топлина, киселинност и пикантни химикали в околната среда. 

Новото проучване установява, че епителните клетки в червата също го изразяват, когато биват стимулирани от рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), който е от решаващо значение за клетъчния растеж в червата. 

Учените установяват, че ако сигнализацията на EGFR е нарушена, това води неконтролиран клетъчен растеж, който повишава риска от развитие на тумор. Екипът изследователи открива, че когато рецепторът за болка TRPV1 бъде активиран от EGFR, TRPV1 на свой ред дава директна негативна обратна връзка на EGFR, който редуцира растежа на „нежеланите“ клетки в червата, като по този начин намалява риска от развитие на тумор.

Оказва се също така, че капсаицинът играе роля в активирането на TRPV1. Капсаицинът е съставка в лютите чушки, която генерира топлина. Тя има дразнещо свойство към бозайници като цяло, което се изразява в чувство на парене при контакт с тъкан на тялото.

Капсаицинът се използва в локалните медикаменти за облекчаване на болка и е активна съставка в лютивите спрейове. 

Данните от проучването са публикувани в The Journal of Clinical Investigation.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase