Източник: Reuters

Обикновено сутрин пристигате в офиса пълни с енергия и започвате да отмятате ред задачи. Идва обаче време за обяд, взимате малка почивка, планирайки останалите задачи до края на деня. Вместо това обаче, около 14:00 часа откривате, че вниманието и фокусът ви се реят и че наистина имате нужда от една следобедна дрямка. 

Звучи ли ви познато? Въпреки че много биха се припознали в тази неудобна ситуация, по-важният въпрос е как можем да получим бърз енергиен прилив, който да ни помогне да продължим да се трудим.

На какво се дължи следобедната умора?

Нека първо разнищим причината за този рязък енергиен спад. Специалистите обясняват, че най-вероятно вината е на биологичния часовник на организма, който е „настроен“ по неудобен за нас начин. Наблюденията на изследователите констатират, че изключително голям брой хора започват да чувстват сънливост около 14:00 – 15:00 часа всеки ден. 

В някои култури е предвиден следобеден сън, а хората съобщават, че се чувстват по-продуктивни и по-способни да се концентрират, ако си починат след обяда, а след това се върнат на работа. 

Експертите обясняват, че следобедната сънливост е миниверсия на онази замаяност, характерна за момента, точно преди лягане.

 

Как да преодолеем състоянието може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase