Източник: Reuters

Две шепи ядки вместо хляб на ден нормализира стойностите на кръвна захар, стигнаха до заключение канадски учени след анализ на 12 клинични изследвания. Тази мярка работи идеално при хора с диабет тип 2, които вместо дневната порция хляб консумират с ястията си 60 ядки, информира сп. PLOS ONE.

Ядките могат да бъдат по желание и предпочитан вкус – бадеми, орехи, лешници, фъстъци, кашу, шамфъстък, бразилски орех, макадамия, дори кестени, кедрови ядки и кокосов орех.

Не е нова информацията, че ядките действат благоприятно при диабет, но медиците от центъра по клинична диетология и модификация на факторите към болницата Сейнт Майкъл в Торонто за първи път сега регистрират, че те подпомагат нормализирането на кръвната захар.

За целта екипът на д-р Джон Сивенпайпър провежда мета-анализ на 12 клинични изследвания, в които са участвали 450 пациенти с диабет тип 2.

При работата си учените засекли положителен ефект от консумацията на ядките върху два основни биохимични показателя – гликиран хемоглобин и кръвна захар на гладно.

Диетолозите твърдят, че най-добър ефект от ядките може да се търси, когато се въвеждат в менюто вместо простите въглехидрати, а не вместо продуктите, богати на наситени мазнини, въпреки че самите те са мазни и калорични. Ядките обаче предлагат полезен вариант на мазнини – включват полезни ненаситени мастни киселини.

При консумация от количество до 60 грама на ден няма основание да се притеснявате от теглото си, става ясно от фактите, поднесени от д-р Сивенпайпър в научното издание. Естествено, за целта трябва да се спази условието - ядки вместо и без прости въглехидрати: картофи, ориз, тестени изделия и пр.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase