Източник: Reuters

Най-разпространените възпалителни заболявания, често заради които са налични оплаквания от болка в ставите и скованост, носят повишен риск от инфаркт и инсулт, твърдят британски изследователи.

В тази категория заболявания влизат ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, гуша (увеличена щитовидна жлеза), псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев).

Степента на връзката между най-разпространените възпалителни ревматични и сърдечносъдовите заболявания е различна. Ревматичната полимиалгия обаче се отличава с определено негативното си значение за сърцето.

Известно е че, около 15% от хората с ревматична полимиалгия страдат и от гигантоклетъчен артериит, най-често под формата на темпорален артериит. Двете заболявания са свързани, макар че все още не е изучен механизмът на тази връзка. При гигантоклетъчния артериит се възпаляват и подуват артериалните кръвоносни съдове на врата и главата, като се докладват зрителни нарушения, главоболие и болки в челюстта при дъвкане.

В проучването са взети предвид данните на 3249 пациенти с ревматична полимиалгия и 12 735 пациенти без тази диагноза от практиката на лични лекари в Англия и Уелс, като никой от тях преди това не е страдал от сърдечносъдово заболяване.

Проследявайки състоянието им за период от 12 години изследователите откриват, че при пациентите с ревматична полимиалгия има висока честота на сърдечносъдови заболявания като ангина, инфаркт, атеросклероза и инсулт. Учените намират, че този риск е най-крещящ след половин до една година от поставянето на диагнозата за британците.

От сърдечносъдово заболяване са заплашени както мъжете, така и жените. Възрастта в случая се явява фактор, като 5-кратно по-голяма е опасността за хората между 50 и 60 години. При възрастните над 80 рискът е по-нисък, троен.

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase