Снимка: Reuters
fallback

Макар пушенето да е вредно по всяко едно време на денонощието, сутрешната доза тютюн е най-опасна за организма на човек, твърдят учени от Пенсилванския държавен университет в САЩ.

Хората, които палят цигара веднага след събуждане, са много по-предразположени към развитие на рак, отколкото тези, които започват да пушат към обедните часове.
 
Изследване сред 7610 пушачи показва, че пушенето в първите 30 минути след събуждане почти удвоява риска от рак на белия дроб.
 
За да стигнат до тези изводи, експертите изучили данните на участници в мащабно допитване, проведено в рамките на общонационален американски изследователски проект.
 
Доброволците попълвали огромен брой анкети, в които разказвали за това как се чувстват, колко пушат, при какви обстоятелства им се иска най-силно да запалят цигара и т.н.
 
След това те давали урина за изследване, при което се откривала концентрация в техния организъм на сложно вещество, скрито зад абревиатурата NNAL. Това вещество е един от най-вредните компоненти в тютюневия дим и води до развитието на онкологични заболявания.
 
Предишни изследвания показвали, че именно нивото на NNAL и скоростта, с която това вещество се извежда от организма, влияе най-много на възникването на рак на белите дробове.
 
А учените от Пенсилвания този път установили, че най-висока е неговата концентрация именно при хорта, които обичат да пушат сутрин, веднага след събуждане.
 
Останалата част от материала ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Пушенето ми беше много полезно,защото си закалих нервите, докато 20г се опитвам да спра.

4

Анонимен

преди 9 години

Стресът от немотия е по вреден

3

23

преди 9 години

да, също както е вредно и по обяд, и следобяд, и вечер, и нощем. Но наркоманията е по хората.

fallback