Снимка: Reuters

Нова терапия за рак на яйчниците може да подобри степента на появлияване на тумора от лечението и да удължи живота на болните пациенти.

 
До този извод са стигнали след редица проучвания експерти от Медицински център „Сейнт Джоузеф“ в Аризона, съобщава сп. Lancet Oncology.
 
Откритието дава на лекарите големи надежди при третирането на рецивидиращия рак, който почти винаги е фатален и не се поддава на класическите терапии.
 
В помощ на лечението идва медикаментът Trebananib, който не увеличава риска от хипертония и перфорация на дебелото черво, както прилагания досега Bevaciuzmab.
 
Веществото действа като свива раковите клетки и значително забавя развитието на болестта.
 
Trebananib представлява пептитяло, базирано на ангиогенезата - естествен за тялото процес, чрез който се формират нови кръвоносни съдове. Механизмът е доста по-различен от този при познатите вече медикаменти, които работят потискайки съдовия ендотелен растежен фактор.
 
Лекарството още не е одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата, тъй като предстоят още проучвания на неговото въздействие върху организма.
 
Ракът на яйчниците, познат също като овариален карцином, засяга предимно жени над 50 години - средната възраст е около 65 години, но се среща все по-често и при млади жени.
 
Малка част от овариалните карциноми се дължат на унаследени генни мутации и се обозначават като наследствен овариален карцином. Едните рискови гени са тези, свързани с рака на гърдата – BRCA1 и BRCA2.
 
 
Продължението на материала прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase