Снимка: Reuters
fallback

Какаовите зърна се изпичат като по този начин се произвежда какаото, а с последваща обработка се получава и шоколадът.

Когато семената се изсушат на ниска температура, те се наричат сурови какаови зърна, които могат да се консумират цели, натрошени или да послужат като основа за какао. Тези семена са с богато съдържание на естествени антиоксидантни съставки.

Какаовите зърна съдържат естествени флавоноиди – вид антиоксиданти, които подпомагат цялостното здравословно състояние и могат да намалят риска от някои заболявания. В какаовите зърна нивата на флавоноида антицианидин са високи, заедно с други съединения, наречени епикатехини.
 
Тези съединения са мощни антиоксиданти и според проучване от 2003 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, са изключително концентрирани в какаото. В рамките на проучването изследователите сравняват антиоксидантния капацитет в черния, зеления чай, червеното вино и какаото.
 
Те заключават, че от четирите продукта какаото има най-висока антиоксидантна активност и носи най-много ползи за здравето. 
 
Антиоксидантите унищожават свободните радикали в клетки и тъканите. Те са естествени остатъчни продукти, вследствие на обмяната на веществата. Те също така се образуват и когато тялото разгражда токсини от околната среда.
 
 
Продължението на материала вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

няма ама

преди 10 години

Именно орално трябва да се приемат. Трябва да бъдат сдъвкани за да бъдат по бързо усвоени от организма. Освен че пречистват, тонизират, дават изключително много енергия и бодрост. Аз не виждам друг начин по който мога да ги приема. Ако някой разбира повече от мен да сподели.

1

много зависи

преди 10 години

зависи от приема! ако ги приемаш през устата не пречистват.

fallback