Снимка: Reuters
fallback

7,9 от българското население не може да се зарази със Синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Причината за явлението се крие в генетичен дефект в човешкия организъм.
 
Това обясни проф. д-р Радка Аргирова, завеждащ лаборатория "Ретровируси" към Националният център по заразни и паразитни болести по време на Националната среща, посветена на новостите в лечението на социално значимите болести в Албена.
 
По нейните думи, за да успее да влезе в клетката, ХИВ вирусът, който причинява СПИН, трябва да се свърже с един рецептор.
 
Връзката става с един белтък, който се произвежда благодарение на действието на специален ген. Ако в този ген има дефект, то тогава този белтък не се образува и не може да се осъществи връзката между вируса и рецептора.
 
Не е известно обаче дали този дефект причинява някакво друго заболяване.
 
Резултатите са базират на изследване, направено от екип експерти, ръководени от проф. Радка Аргирова и проф. Иво Кременски през 90-те години. В него са участвали 1100 души.
 
 
Продължението на материла можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Zlatin

преди 9 години

Изгледайте това видео,за да разбете от каде и как се полуяава въпросния генетичен дефект,който действа освен като ваксина а и за лечение при СПИН.vbox7/play:96ac0f077d

2

Анонимен

преди 9 години

Нямам медицинско образование и затова не успях да разбера нещо от текста на статията: Тези 8%, които не могат да се заразят с вируса на СПИН, могат ли да бъдат негови преносители и по този начин да заразяват други хора, а те самите да не страдат от имунна недостатъчност?

1

Кобилкина

преди 9 години

Сега остана да разбера аз от кой % съм.

fallback