Снимка: Reuters

Отслабването никак не е лесна дейност. След определена възраст, 35 – 40 години за жените и 45 – 50 за мъжете, се превръща в истинско предизвикателство. Когато обаче има здравословен проблем, запазването на линията може буквално да ни се изглежда непостижимо.

За съжаление, случаите на проблеми с щитовидната жлеза не са никак малко, още по-лошо, забелязва се тенденция на увеличаване на случаите, особено с напредване на възрастта.
 
Понижената функция на щитовидната жлеза засяга целия ни метаболизъм, забавя обмяната на веществата, от което се понижава целия ни жизнен тонус. Изисква се добра самодисциплина, за да не се забравя хапчето, да се приеме правилно назначената доза, да не се пропусне сезонното профилактичното изследване за нивата на хормоните и годишната консултацията със следящия състоянието ни специалист по ендокринология.
 
Това обаче не е достатъчно, ако искаме да отслабнем. Ако на връстниците ни след 40 им свалянето на килограми се вижда трудно, на хората с понижена функция на щитовидната жлеза със сигурност се налага да спазват всички онези пожелателни съвети на диетолозите за промяната на хранителния режим и грижите за двигателния, за да избегнат несъответстваща за тях визия.
 
Ясно е, че полезните препоръки няма как да се изчерпат еднократно, затова по-скоро ще говорим за поредица...
 
Ето 7 кратки стъпки, с помощта на които може да се постигне търсеното вталяване при понижена функция на щитовидната жлеза и може да се постави едно добро начало в програмата ни за отслабване:
 
1. Трябва да знаете, че хормонозаместителната терапия е необходима, за да се поддържа в норма дейността на организма и не възникнат дефицитни състояния, но това не гарантира възможности за отслабване както отпреди здравословния проблем.
За да имат резултат намеренията ни, според специалистите трябва да се оптимизира терапията, а не само да се нормализира нивото на TSH, FT4 и FT3. За целта трябва да се следи и подобри реверсивния Т3 (rT3), феритина, лептина и други, които имат роля за оптималното поддържане функциите на щитовидната жлеза.
 
2. Според някои специалисти проблемите, свързани с понижената чувствителност на тъканите към определени хормони, в случая, също саботира целите ни за отслабване. Има се предвид инсулиновата резистентност, като и лептиновата и тиреоидната. Това означава, че при наличие на проблем с щитовидната жлеза периодично трябва да се провежда изследване на кръвната захар на гладно, перорален глюкозотолерантен тест (ГТТ), на лептина, реверсивния Т3, да се проследяват и третират при необходимост.
 
3. Вземете мерки за ускоряване на метаболизма си – знаем, че при понижена функция на щитовидната жлеза, той се забавя. Така би могло да се постигне необходимото равновесие. Това може да се постигне чрез придържане към специализиран хранителен режим, консумация на определени хранителни продукти и избягване на други.
 
 
Продължението на статията вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase