Снимка: Reuters

Д-р Владислав Янков е специалист по колоректална хирургия и онкология. Той завършва „Медицина” в София, като през годините специализира лапароскопска и дебелочревна хирургия в София, Лондон, Хановер и др.

Д-р Росен Тушев е специалист по конвенционална и лапароскопска хирургия. Той завършва „Медицина” в София, като през годините специализира лапароскопска хирургия в София и Загреб (Хърватия) и заедно със свои колеги извършва и внедрява някои лапароскопски техники, приети за рутинни от хирурзите на болница" Пирогов".

- Д-р Тушев, какво представлява ракът на дебелото черво и къде най-често се появява той?

Ракът на дебелото черво и ректума е злокачествен тумор, произхождащ от лигавицата и нарастващ в повечето случаи към вътрешността на червото. Това довежда до стеснение, кървене и запушване. Най-често туморът се локализира в сигмовидното черво, правото черво и дясната част на дебелото черво. В хода на развитието си злокачествените тумори прорастват в съседни органи, дават разсейки в лимфните възли, черния дроб, белия дроб, по перитонеума, в мозъка, костите и др.
 
- Какви са симптомите и как да познаем, че е възможно да имаме подобен проблем? Има ли рискови групи за това заболяване?
    
За съжаление, първите симптоми в повечето случаи се изявяват късно, понякога повече от година след появата на рака. В началото оплакванията са неспецифични – коремен дискомфорт, непостоянни коликообразни болки, чести изхождания на диарични изпражнения, отслабване на тегло.
 
Анемията, запекът, наличието на примеси от слуз и кръв във фекалиите са по-късни симптоми. Трудно повлияваща се на лечение хемороидална болест също може да бъде симптом на рака на ректума и дебелото черво, особено при пациенти над средна възраст. В някои случаи заболяването се диагностицира в напреднал стадий след появата на усложнения или разсейки.
 
Рискови фактори са: възраст над 60 години, наличието на близки роднини (майка, баща, брат, сестра, син, дъщеря), починали или лекувани от рак на дебелото или правото черво, вродени и генетично предавани заболявания – фамилна аденоматозна полипоза, наследствен неполипозен колоректален рак, хронични възпалителни заболявания - улцеро-хеморагичен колит, болест на Крон и др. Аденомите на дебелото черво също се приемат за преканцероза, като рискът нараства с възрастта, броя и размера им. Рискови фактори също са и лекувани в миналото рак на дебелото или правото черво, лимфом, ендометриален рак, рак на тестиса, както и провеждана в миналото лъчетерапия, диабет.
 
 
Продължението на интервюто вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase