Източник: Puls.bg

Д-р Динчо Георгиев е завършил висше медицинско образование в Медицинска академия – София през 1982 г., след което работи последователно като лекар в с. Литаково, АГ отделение на Районна болница гр. Нова Загора, АГ комплекс на Окръжна болница гр. Сливен. От 20 години работи в Първа АГ болница “Света София” в столицата. 

- Д-р Георгиев, какво е нормално раждане и доколко този термин се покрива с естествено?

За нормално раждане се счита всяко раждане завършило по вагинален път без допълнителни оперативни намеси, като се приема, че интервенции от вида на епизиотомия или перитомия не променят неговия характер, тоест раждането се разглежда като нормално и естествено.

Защо? Епизиотомията представлява един малък разрез около мускулатурата на влагалището, който позволява по-безпрепятствено излизане на бебето, на първо място; и второ, по-малко травми по детето и майката. Когато епизиотомията е проведена със съответното хирургично поведение и разрезът се възстанови след раждането, се възстановява и нормалното положение на влагалището.

В противен случай, ако при едно раждане е имало индикации за епизиотомия и тя не се направи, е възможно да настъпят разкъсвания, които водят до неприятни усложнения при жената и бебето.

Можем да обобщим и така - нормалното раждане е раждане, което завършва по вагинален път с възможен минимум интервенции, като прилагането на епизиотопия и перитономия се считат за допустими.

Има и усложнено нормално раждане, което може да завърши с прилагане на вакуум екстракция, форцепс. Това са интервенции, които се извършват от опитен специалист, при много строго определени показания. Ненавременно приложен форцепс може да увреди както бебето, така и майката. Естествено, трябва да се направи всичко възможно да не се допускат усложнения, но и да не се допуска забавяне на интервенции, когато те се налагат.

Това са рамките на нормалното раждане. Всичко друго излиза извън тези граници.

- Какво е дирижирано раждане? Кога едно вагинално раждане се приема за дирижирано?

Дирижираното раждане е термин, който е въведен през седемдесетте години на миналия век. Дирижираното раждане е близко до нормалното раждане. Под дирижирано раждане се разбира медикаментозно подпомагане на организма на жената, за да може да се скъси продължителността на раждането. При една жена, която ражда за първи път, то може да продължи и 24 часа, ако няма никакви намеси. Когато се прилага дирижиране на раждането, продължителността му може да се сведе в рамките на 6 – 8 часа.

 

Цялото инревю може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase