Белият ориз е богат на калории и въглехидрати и много хора, които се стремят да загубят килограми или страдат от диабет, са съветвани да го избягват. Препоръчително е да се замести с кафяв. Какво обаче прави тази „версия“ по-полезна от обикновения бял ориз?
Кафявият ориз представлява нерафинирана версия на белия. Той има обвивка и трици, благодарение на които е с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. И далеч не само...
Полезен за нервната система
Магнезият – който се намира в кафявия ориз, спомага за синтеза на мастни киселини и хормони, които поддържат нервната система. И, тъй като мозъкът е едно от най-големите богатства, е важно да се грижим добре за него.
Предотвратява камъни в бъбреците
Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, кафявият ориз може да предотврати образуването на камъни в бъбреците. Според проучване, публикувано в American Journal of Gastroenterology, консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, намалява риска от камъни в бъбреците при жените.
Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
3
A?
преди 10 годиниПросто питам: виетнамци, японци, малайзийци...консумират ориз всеки ден. Бял ориз. И не съм чувала да се оплакват, че точно белият ориз е проблематичен за здравето им. Някой може ли да ми каже каква е вредата от белия ориз. За ползата от кафявия вече разбрах.
2
Анонимен
преди 10 годиниАми защото е двойно и повече по скъп. Също както не рафинирата захар, не рафинираната сол, не рафинирания зехтин. Уж нали не са рафинирани и съответно производството им да е по евтино, а те са много пъти по скъпи.
1
Анонимен
преди 10 годиниУчени в последно време дават много съвети как да заменим тази или онази храна с друга. Всичко това е недоказано.