Източник: Reuters
fallback

Белият ориз е богат на калории и въглехидрати и много хора, които се стремят да загубят килограми или страдат от диабет, са съветвани да го избягват. Препоръчително е да се замести с кафяв. Какво обаче прави тази „версия“ по-полезна от обикновения бял ориз?

Кафявият ориз представлява нерафинирана версия на белия. Той има обвивка и трици, благодарение на които е с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. И далеч не само...

Полезен за нервната система

Магнезият – който се намира в кафявия ориз, спомага за синтеза на мастни киселини и хормони, които поддържат нервната система. И, тъй като мозъкът е едно от най-големите богатства, е важно да се грижим добре за него.

Предотвратява камъни в бъбреците

Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, кафявият ориз може да предотврати образуването на камъни в бъбреците. Според проучване, публикувано в American Journal of Gastroenterology, консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, намалява риска от камъни в бъбреците при жените.

 

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

A?

преди 10 години

Просто питам: виетнамци, японци, малайзийци...консумират ориз всеки ден. Бял ориз. И не съм чувала да се оплакват, че точно белият ориз е проблематичен за здравето им. Някой може ли да ми каже каква е вредата от белия ориз. За ползата от кафявия вече разбрах.

2

Анонимен

преди 10 години

Ами защото е двойно и повече по скъп. Също както не рафинирата захар, не рафинираната сол, не рафинирания зехтин. Уж нали не са рафинирани и съответно производството им да е по евтино, а те са много пъти по скъпи.

1

Анонимен

преди 10 години

Учени в последно време дават много съвети как да заменим тази или онази храна с друга. Всичко това е недоказано.

fallback