Източник: Reuters

Белият ориз е богат на калории и въглехидрати и много хора, които се стремят да загубят килограми или страдат от диабет, са съветвани да го избягват. Препоръчително е да се замести с кафяв. Какво обаче прави тази „версия“ по-полезна от обикновения бял ориз?

Кафявият ориз представлява нерафинирана версия на белия. Той има обвивка и трици, благодарение на които е с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. И далеч не само...

Полезен за нервната система

Магнезият – който се намира в кафявия ориз, спомага за синтеза на мастни киселини и хормони, които поддържат нервната система. И, тъй като мозъкът е едно от най-големите богатства, е важно да се грижим добре за него.

Предотвратява камъни в бъбреците

Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, кафявият ориз може да предотврати образуването на камъни в бъбреците. Според проучване, публикувано в American Journal of Gastroenterology, консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, намалява риска от камъни в бъбреците при жените.

 

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase