Зам.-кметът на Столична община професор д-р Стоян Тонев. Снимка, архив Булфото
fallback

Обмисля се линейките в столицата да тръгват към пациенти от паркинги на бензиностанции. Това е идея на заместник-кмета на Столична община по здравеопазване доктор Стоян Тонев. В интервю пред БТА той поясни, че преди седмица е имал разговори с представители на вериги бензиностанции, за да може техните паркинги да се използват за линейките на спешната помощ.

Причината е, че те имат най-добро местоположение и са най-добре изградени, посочи още той. „Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на града на паркингите на 14 бензиностанции. Подобна практика има в Холандия, Дания и Белгия. Бихме искали и един път на ден линейките да зареждат гориво безплатно“, обясни той.

Предстоят разговори и с мобилните оператори за използването на джипиесите в линейките. Целта е най-близката линейка да бъде изпратена най-бързо и да стигне до пациента за максимално кратко време, доразви идеята си д-р Тонев.

Според него първият етап за реформа на специализираната общинска бърза помощ скоро ще бъде завършен - това са домашните посещения на лекари и медицински сестри от общинските болници и някои ДКЦ-та и патронажните сестри за конкретни заболявания. Втората част – за специализираните линейки за бърза помощ, ще бъде решена до три месеца.

Зам-кметът обясни, че до три месеца хората със специфични здравни нужди в столицата ще могат пряко да се обръщат до системата, която се създава. Става въпрос за децата до една година, възрастните хора над 65 години и инфекциозно болните. Ще бъде открита пряка телефонна линия, на която при спешни случаи пациентите ще могат да звънят и да получат помощ.

Относно общинските болници той обясни, че те са в сравнително добро състояние, "по-добро от средното за страната", и посочи, че проблемите при тях са два - необходимостта от инвестиции в съвременна апаратура и подготовката на младите лекари.

По-тежките проблеми са в ДКЦ-тата - тежка е координацията между тях и общинските и университетските болници, а от друга страна, трябва да се запълни необходимостта от лекари-специалисти, които липсват в цялата здравна система. Затова координацията с общинските болници ще позволи дефицитът на лекари да бъде по-малък и под по-голям контрол, мотивира се д-р Тонев.

Той призна, че бюджетът за здравеопазване стига за ежедневната дейност на болниците, но не е достатъчен за инвестициите. Въпреки това предстои да се закупят модерни специализирани рентгенови апарати за някои ДКЦ-та, лабораторни апарати, биохимични анализатори.

Зам.-кметът изброи още няколко инвестиции, които предстоят в общинското здравеопаване.

"Довършваме до няколко месеца обновяването на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания, която ще бъде снабдена с максимално добра техника. Привършихме ремонта на стационара там, сега ще монтираме нов скенер, мамограф и ускорител, което ще направи Онкодиспансера един от най-добрите в България", допълни д-р Тонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Хъмфри

преди 10 години

Генерал Д-р Стоян Тонев е познава перфектно системата на здравеопазването и съм сигурен в правилността на стратегията муУспех ,Генерале!

20

Анонимен

преди 10 години

Да, наистина защо линейките да не тръгват от поликлиниките, а от бензиностанциите.Гербаджиите са замислили пак някаква далавера със собствениците на бенизностанциите, я някакво наемче, което общината плаща, естетствено със съответния превод към общинския съветник, гадни корумпирани герберастки мафиоти, само за затвора сте!!!!!

19

ГОЦКО

преди 10 години

Този мустакат МАФИОТ остави ВМА с дългове над 100 млн.лв И ВСИЧСИ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ПРЕД ДАЛАВЕРИТЕ КОЙТО СЕ ВЪРШАТ ТАМ

fallback