Източник: Reuters

Персистиращата инфекция с онкогенни HPV – типове е предпоставка за развитието на рак на маточната шийка, който всяка година засяга около 500 000 жени и причинява около 260 000 смъртни случаи в света.

Той засяга цервикса – входа към матката. Причинява се от човешкия папиломен вирус или HPV, който се предава по полов път.

Съществуват над сто типа човешки папиломен вирус, като за 14 от тях е известно, че причиняват този вид онкологично заболяване. Само два от тях – HPV 16 и HPV 18 са виновни за над 70% от случаите на рак на маточната шийка.

Те навлизат в клетката на повърхността на маточната шийка, където могат да останат в продължение на няколко години, без да причинят вреда. Тогава, без видима причина, той може да започне да поразява клетките и да предизвика видими промени в организма.

Целта на профилактиката е точно тази – да се открият тези промени, които, ако бъдат установени достатъчно рано, могат да бъдат успешно лекувани и така да се предотврати развитието на рак. Но ако липсва своевременна терапия, ракът се развива и завършва фатално.

Други проявления на HPV инфекцията включват вагинален рак и рак на вулвата, пениса и ануса, както и на главата и шията в някои по-редки случаи. Човешкият папилома вирус типове 6 и 11 пък причиняват аногенитални брадавици и рецидивираща респираторна папиломатоза. 

HPV вирусът се среща много често и се разпространява лесно при сексуален контакт. Половината от населението на света ще бъде заразено на някакъв етап от живота си. Може да минат десетилетия, преди да се развие рак на маточната шийка, въпреки че повечето хора се заразяват скоро след започване на полов живот. 

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase