Източник: Reuters

Ползите за здравето на цинкa, включват правилното функциониране на имунната и храносмилателната системи, контрол върху диабета, намаляване на стреса, повишаване на енергийния метаболизъм и лечение на акне и рани.

Също така, цинкът е полезен при бременност, грижа за косата, лечение на екземи, загуба на тегло, настинки, грижа за очите, загуба на апетит и много други условия.

Цинкът е важен минерал и играе жизненоважна роля в протеиновия синтез и за регулацията на производството на клетки от имунната система на човешкото тяло.

Съдържа се главно в най-силните мускули на тялото и се намира в особено високи концентрации в белите и червените кръвни клетки, ретината на очите, кожата, черния дроб,бъбреците, костите и панкреаса.

Спермата и простатата при мъжете също съдържат значителни количества цинк.

Някои органи в човешкото тяло, секретират цинк. Такива са слюнчените жлези, простатата и панкреаса. Дори клетките, участващи в активността на имунната система секретират цинк.

Дефицитът на минерала води до симптоми, включващи забавяне на растежа, ниско кръвно налягане, загуба на апетит, депресия, диария и др. 

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase