Източник: Reuters

Никелът е минерал, необходим на тялото за протичане на различните процеси.

Съдържа се в различни храни, включително ядки, сушен фасул и грах, соя, зърнени храни и шоколад.

Тялото се нуждае от никел, но в много малки количества. Минералът е общ микроелемент в множество витамини.

Никелът се използва за увеличаване на абсорбцията на желязо в организма, предотвратява желязодефицитната анемия и е ефективен при лечението на остеопороза.

Никелът е основна съставка в някои химически процеси в организма. Смята се, че дефицитът на минерала е възможен, въпреки че досега не са диагностицирани пациенти.

Минералът е безопасен за повечето възрастни, приеман в количества до 1 мг / ден. По-големите количества увеличават рисковете за проява на нежелани странични ефекти, а твърде високите дози са отровни.

Работниците, които са били изложени на работа с никел за продължителен период от време, могат да се развият алергии, белодробни заболявания и рак. Затова при работата с него, важат специални предпазни мерки и предупреждения.

Никелът е безопасен при бременност и кърмене, когато е приеман в споменатите количества.

Приемът на минерала не се препоръчва за пациенти с бъбречни заболявания, както и такива, страдащи от алергии.

Допустимата горна граница на прием (UL) е 1 мг / ден за възрастни. За деца UL е 0,2 мг / ден при деца от 1 до 3 години; 0,3 мг / ден при деца от 4 до 8 години и 0,6 мг / ден при деца от 9 до 13 години.

Тази дозировка не предполага наличието на нежелани ефекти при пациентите, освен при съпътстващо заболяване.

 

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase