Източник: Reuters

Oт Кралската прокурорска служба във Великоблитания обявяват за издирване лекари, обвинени в гениталното обрязване на жени.

Доктор Данусон Дармасена на 31 години от Лондон и доктор Хасан Мохамед на 40 години са издирвани от властите по обвинения за престъпление по време на работа и умишлено насърчаване на генитално осакатяване на жени.

Твърди се, че след постъпване на пациентка за раждане през ноември 2012 г., лекар в болницата Уитингтън, отстранява нарушения, настъпили в резултат на родилния процес, като всъщност извършва вагинално обрязване, за което тя не е дала съгласието си.

Освен този, има и други регистрирани случаи, включващи сходни истории, както и обрязването на малки момичета със или без знанието и съгласието на родителите им.

От изявленията на пострадалите пациентки и според принципите на Закона за женското генитално осакатяване (2003), лекарите подлежат на наказание по различни обвинения.

Обществеността и властите са на мнение, че лекарите многократно са надвишили правомощията си и трябва да бъдат обвинени в умишлено престъпление. 

През последните 4 години във Великобритания е имало над 140 подобни случая, които обаче не са намерили своята гласност.

Властите отчитат своите пропуски относно борбата с женското генитално осакатяване, тъй като в държави като Франция има ясно регламентирани правила.

Според Закона за женското генитално осакатяване от 2003 г. като престъпление биха се разглеждали дори регистрираните случаи на жени, които временно пребивават в страната, в чиито държави този закон не е валиден.

В Обединеното Кралство приемат въпроса много сериозно и са решени да внесат промени, които да не позволят поставянето на жените в позицията на жертви. 

 

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase