Снимка: БТА

Пациенти с трансплантирани органи протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването днес с искане за оставката на министър д-р Таня Андреева заради нерешени проблеми с лекарствата им, предаде БТА.

Не за първи път недоволни пациенти се оплакват от пропуски в здравната система. В началото на месеца пациентски организации настояваха здравният министър да се оттегли от поста заради нерешен проблем с доплащането на лекарствата.

Оригиналните и генеричните медикаменти за трансплантирани пациенти са в една група в Позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса започва да плаща за него. По този начин пациентите са принудени да доплащат 200-300 лева за лекарството, с което са се лекували.

В отговор министър Андреева съобщи, че фирмата-притежател на разрешението за употреба на оригиналния продукт ще поема разликата, която пациентът следва да доплаща и по този начин лекарствата са безплатни за пациентите.

Още по темата
До днес обаче няма решение на проблема. Председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров и близо 30 протестиращи поискаха оригиналните лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, да бъдат разделени в отделни групи според действието на молекулите им.

Според Димитров голяма част от трансплантираните пациенти са резистентни към този медикамент, който НЗОК заплаща, защото е най-евтин и има голям риск от отхвърляне на трансплантирания орган.

Недоволните пациенти се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, за да обсъдят ситуацията. Той коментира пред тях, че дори и лекарствата да бъдат разделени по групи, ако на фармацевтичния пазар се появи генеричен медикамент, то Здравната каса отново ще плаща неговата цена, защото е по-ниска от тази на оригиналния продукт.

"Няма механизъм, по който да се ограничат фармацевтичните компании да регистрират генеричен продукт", допълни Пенков.

От 1 април Здравната каса ще плаща на 100% два от имуносупресорите, а един ще остане да бъде доплащан от пациентите в рамките на до 40 лева, посочи още той.

Протестиращите получиха покана на 7 април да присъстват на среща в здравното ведомство, за да обсъдят отново проблема. Очаква се да присъстват и представители на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase