Източник: Reuters

Защо хората употребяват наркотици? Много често задаваме този въпрос на децата, с които провеждаме обучения и превенция. Винаги е интересно какъв ще бъде отговорът, без да бъде рационализиран, старателно обоснован и оценен от един вече зрял ум.

Най-чистосърдечно децата отговарят: защото хората се притесняват; защото искат да забравят нещо; защото са депресирани; защото искат да се харесат на някой друг; защото искат да им е по-весело, да се смеят повече и да са по-щастливи; защото им е скучно; защото искат да говорят по-лесно с другите и т.н. Някой дори са по-дръзки и казват: „Защото са луди – как може да го правят, когато знаят, че са опасни”. Казват тези неща, без дори да са съвсем сигурни, какво точно са наркотиците.

Съвсем интуитивно децата разбират, че тези вещества променят съзнанието и човек се чувства по различен начин, но също така са и опасни.

А какво казват учените по този въпрос? Съществуват множество теории за произхода и употребата на психоактивните вещества (наркотици и алкохол) и свързаните с това проблеми. Всички теории имат свои основания и са базират на конкретни изследвания, само че нито една теория сама по себе си не дава пълноценна картина.

Намерени са много археологически находки, които доказват не само, че психоактивни вещества са употребявани от човека много отдавна, а и факта, че още от онези времена са били забелязани някои проблеми, свързани с или предизвикани от тях. Това неминуемо води и до въпроса „Защо?”. Защо хората са толкова неразумни и безотговорни, че вече хиляди години продължават да ги използват, въпреки ясните доказателства за вредата им?

Повече можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase