Източник: Reuters

Плуването е добър фитнес избор за всеки един човек, особено за онези, които имат физически проблеми или за които останалите форми на физическо упражнение е болезнено. То е чудесен спорт за цялото тяло, подходящо е за хората, страдащи от артрит, мускулно-скелетни проблеми или проблеми с теглото. 

Водата поддържа ставите или крехките кости, които биха могли да се увредят от упражненията, които извършваме на суша. Когато сме потопени във вода до кръста, тялото ни е натоварено само с 50% от своята тежест, когато водата покрива гърдите – 25 – 35%, а при потапяне до врата – само 10%. 

Спортистите използват водата, за да се възстановят след нанесена травма. Страдащите от артрит или други подобни затруднения използват водата, за да се тонизират, раздвижат и да се лишат от болката и сковаността. 

Плуването е препоръчителен спорт и за хората, които страдат от астма, тъй като топлият влажен въздух не причинява такова дразнене на дихателните пътища, както повечето други физически упражнения.

Експертите обясняват, че плуване не е просто упражнение, улесняващо тялото, то е чудесен начин да стопим излишни килограми. Водният спорт стяга всички главни групи мускули, включително раменете, гърба, корема, краката, бедрата. И тъй като водата има съпротивление, което е 12 пъти по-голямо, спрямо въздуха във всяка посока, може да ни помогне за повишаване на издръжливостта. 

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase