Източник: Reuters

Вроденото плоскостъпие е известно още като дюстабан ходило. То представлява отпускане на единия от ходилните сводове или на двата едновременно. Стъпалото има два основни свода, които са напречен и надлъжен.

Първият се разполага между първи и пети пръст на ходилото и изгражда специфична линия в предната зона на стъпалото, която осигурява комфорт в походката и опора на предната част на стъпалото. Надлъжният свод от своя страна пък е специалната извивка на стъпалото, която започва от петната кост и завършва в основата на първите фаланги в ставите с метатарзалните кости на ходилото.

Ходилата при повечето хора имат издигнат свод в средата по вътрешния ръб на стъпалото между петата и пръстите. Описаният свод се развива до седемгодишна възраст. Ако това не се случи по правилен начин, се развива специфичното дюстабан плоскостъпие. При него мускулите, лигаментарният апарат и сухожилията отслабват и се отпускат, а костите при изправен стоеж докосват земята с цялата си повърхност. 

Развилото се нарушение в оформянето на стъпалата води до поява на дискомфорт при походка и регистриране на значителен болков синдром при продължителен престой в право положение на тялото. Това изисква компенсация от страна на пострадалия и носене на ортопедични стелки, с които да се коригира полученият дефект.

Плоското стъпало също така може да бъде придобито заболяване. То се развива предимно при хората над 40-годишна възраст, които имат хронично претоварване в долните крайници. Такива са хората, занимаващи се с тежка физическа работа - носачи, миньори, копачи или професиите обвързани с продължителен стоеж в изправено положение - фармацевти, стоматолози, хирурзи, фризьори и много други.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase