Източник: Reuters

Често провеждането на изследване на семенната течност при мъжа се случва след определен период, в който дадена двойка неуспешно опитва да създаде свое дете. Необходимо е да се знае, че и без репродуктивен проблем, изследването на различни параметри на еякулата (обикновена спермограма, микробиология на еякулат) е важно и има пряка връзка с нормалното функциониране и/или диагностициране на различни здравословни проблеми на мъжката репродуктивна система.

Анализът на семенната течност днес се базира на критерии, описани и систематизирани в WHO (2010) WHO Laboratory Manual for the Examination of Human Semen and Semen-Cervical Mucus Interaction (5th ed. Cambridge: Cambridge University Press), ръководство сформирано въз основа на редица анализи, проучвания и публикации.
 

1. Обикновена спермограма

За адекватно изследване на параметрите, включващи се в обикновената спермограма, е необходимо преди отделяне на еякулат, пациентът да е спазил следните условия:
 

  •   полово въздържание 3 до 5 дни;
  •   да не е приемал антибиотици поне 3 седмици преди изследването;
  •   да не е консумирал алкохол в прекомерни дози през дните на въздържание (ако принципно употребява алкохол в по-големи количества или наличието на други обстоятелства следва да предупреди медицинския персонал).


Резултатът от спермограма дава основни данни за наличието или липсата на репродуктивен проблем или друг здравословен такъв.

За другите видове спермограми можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase