Десислава Атанасова Снимка: архив, БТА

Пореден сигнал за проблеми в здравеопазването подадоха от ГЕРБ.

Бившият здравен министър, сега депутат – Десислава Атанасова, съобщи, че е пусната обществена поръчка от МЗ на стойност 6,5 млн лева за интегрирана система за спешната помощ. Такава обаче вече била изградена.

На 21 декември, съвсем на тъмно, министър Таня Андреева е взела решение да се обяви обществена поръчка за изградена и функционираща и в момента интегрирана система за спешна помощ, обясни тя.

По нейни думи дори в здравната стратегия, приета от правителството на Пламен Орешарски, е записано, че има такава работеща система.

Атанасова поясни, че тя е направена още през 2009 г. при тройната коалиция и при двама министри на здравеопазването - Радослав Гайдарски и Евгений Желев.

Бившият здравен министър зададе и редица въпроси на ръководството на здравното ведомство.

Дали тази обществена поръчка не е начин да се усвоят едни финансови средства и те да потънат в джобовете на определени фирми? Дали заданието на тази поръчка не съвпада до най-малката подробност с наличната вече такава изградена?, запита Атанасова.

Тя поиска още да знае дали Таня Андреева смята, че тези 6,5 млн лева няма да бъде по-добре да използва за нещо друго, при положение че средствата за здравеопазване са намалени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase