Снимка: Reuters

Ракът остава една от основните причини за смъртността в Европа, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. Това отбеляза евродепутатът и лидер на НДСВ д-р Антония Първанова на церемонияпо подписавнето на Пакт за защита на правата на онкологично болните пациенти в Европейския парламент в Страсбург.

Церемонията е част от събитията, с които отбелязва Световния денна борбата срещу рака - 4 февруари, пише БТА. Пактът за правата на онкологично болните пациенти беше представен в присъствието на Тонио Борг , европейски комисар по здравеопазването и защитата на потребителите.

Д-р Антония Първанова поздрави присъстващите с тази навременна инициатива . Тя очерта проблема с неравенството при грижите за раковоболните в Европа. Най-новите данни показват значително по-ниска преживяемост на раковоболните пациенти в страните от Източна Европа, отбеляза д-р Първанова.

По думите й Европа има нужда от политическо партньорство в борбата за по-добър стандарт на грижи за европейските пациенти с рак. Въпросът за осигуряването на подходящи услуги за хората, преживели рак и посрещането на предизвикателствата на застаряването на населението в Европа трябва да бъдат поставени на водещо място, за да се постигане ефективна промяна, категорична бе тя.

Забелязват сe значителните разлики в смъртността от онкозаболявания в рамките на Европeйския съюз, което отразява неравнопоставеността в достъпа до оптимална грижа срещу рака между различните национални системи на здравеопазванe, смята д-р Първанова.

Ракът се сочи като основен пример за увеличаване на различията между страните в Европа в статия "Здравето в Европа " на научното издание Lancet Oncology от януари 2014 г. Според статията ракът e струвал на ЕС 126 милиарда евро през 2009 г., като от тях разходите за здравна помощ са 51 млрд. евро (40 %).

В рамките на ЕС, разходите за здравни грижи, свързани с рак са в размер на 102 евро на глава от населението , но сумата варира значително в различните страни от 16 евро на човек в България до 184 евро на човек в Люксембург. Най-високи са разходите за борба с рака на белия дроб ( 18,8 милиарда евро, 15% от общите разходи) , следван от рак на гърдата ( 15 милиарда евро, или 12%) , колоректален рак ( 13.10 милиарда евро, 10 %) , и рак на простатата ( 8.43 милиарда евро, 7% ).

Икономическата тежест на борбата с рака вече е около 1 трилион евро в световен мащаб, което го превръща в болест номер едно по отношение на разходите на световната икономика . В Европа през 2012 г. 3.45 милиона души са били диагностицирани с рак. 1,75 милиона са смъртните случаи от рак.

Това прави по три смъртни случая всяка минута. В 28 от 53- те европейски страни, ракът е изаместил сърдечно-съдови заболявания като водеща причина за преждевременна смърт. Когато към това се прибави застаряването на населението означава, че при липса на ефективни стратегии за превенция и лечение, един човек ще умира на всеки 10 секунди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase