Източник: Reuters

Розовият лишей е заболяване, което се характеризира с появата на червеникави петна по кожата. Болестта е вид остро протичаща дерматоза, която след периода на ремисия, протича без данни за рецидиви.

 Заболяването се счита за вирусно обусловено. Учените са изолирали за причинител човешкия херпесен вирус 7 или HHV – 7 от плазмата на болни. Това доказва връзката между развитието на заболяването, неговото циклично протичане и създалия се последващ имунитет. Появява се особено често след обличане на мръсно бельо или след рецидив на херпесна инфекция у човек.
 
Развива се предимно между преходните сезониесен и пролет. Най-често страдат пациентите между 15 и 35 години. Започва с кръгловато или овално зачервено петно с големина около 3-4 сантиметра. Специалистите по кожни болести афоризират появилия се обрив и го сравняват с медальон, защото има фино-червеникава периферия и жълтеникав център.
 
При дебют на обривните плаки най-често се разполагат в областта на туловището и по-рядко по другите места от тялото. Появяват се много фино надигнати розови петна с овална форма, покрити с белезникави люспи. Лезиите се разполагат симетрично. В началото имат размерите на грахово или бобено зърно, като постепенно могат да прогресират на големина и да добият форма на монети от един лев.
 
 
Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase