Източник: Reuters

Десислава Дюлгерова е част от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев” от месец март 2009 г. Завършила е Софийския университет ,,Св. Климент Охридски” с бакалавърска степен по биология и химия. 

Вътрематочната инсеминация представлява поставяне на обработени сперматозоиди от съпруга/партньора или анонимен донор в маточната кухина на жената с помощта на специален катетър.

Вътрематочната инсеминация може да бъде проведена:

• със съпружески/партньорски материал – партньорска вътрематочна инсеминация;

• с донорски материал (използва се замразен материал от анонимен донор) – донорска вътрематочна инсеминация.

Партньорска вътрематочна инсеминация се прилага при двойки, които имат неуспешни опити за забременяване в период от една година. Задължително условие за определяне на двойката като подходяща за лечение чрез тази процедура е проходимост на маточните тръби, както и анализ на семенната течност при партньора.

В зависимост от индикациите, вътрематочна инсеминация може да се прави на естествен или стимулиран цикъл.

• Вътрематочна инсеминация на естествен цикъл

В случаите, в които не се използват хормонални продукти за яйчникова стимулация, обичайно се развива един доминантен фоликул, който се проследява чрез ултразвуково изследване. Също така е необходимо и проследяване нивата на естрадиол (Е2) и лутеинизиращ хормон (LH).

• Вътрематочна инсеминация на стимулиран цикъл

При стимулирания цикъл се прави стимулация с гонадотропни препарати и/или антиестрогени (Кломифен цитрат или ароматазни инхибитори), за да се развие повече от един фоликул. В този случай съществува риск от многоплодна бременност (около 15 - 20 %), което налага разговор с пациента за разясняване на риска.

 

Продължението може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase