Източник: Reuters
fallback

Органичните продукти като храни, козметика и тютюневи изделия стават все по-модерни, като глобално пазара на органични храни надхвърля 60$ млрд. годишно. 

Ентусиазмът на почитателите на органични продукти се споделя и от Европейската комисия по храните, която ги определя като „полезни за природата и полезни за човека”. За съжаление, и за двете твърдения липсват убедителни факти...

Мета анализ на 240 изследвания върху органичните продукти, проведени от 2009 до 2013 г. заключва, че органичните плодове и зеленчуци не само не са по-питателни от по-евтините конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци, но са и по-вероятни носители на патогенни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

Много потребители закупуват органични продукти с цел да избегнат излагането на опасно високи нива пестициди, но и тук удрят на камък – в 99% от случаите, производителите използват „безопасни” пестициди, надхвърлящи допустимите граници, поставени от здравните власти. 

Харвардският биохимик Брус Еймс и колегите му разкриват, че консумиращите органични продукти понижават пестицидния си прием с под 1% спрямо консумиращите конвенцинално отглеждана продукция.

 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

???

преди 10 години

Био-храната не е измама, измама е да се ползват "Безопасни" пестициди. Виж безопасни без кавички може, ама по-добре да са малко или без тях.

8

хм

преди 10 години

Чао, чао платен сайт

7

Ivanov

преди 10 години

в условията на остър електромагнитеn смог са възможни целенасочени мутации през камери i ударни екрани, холограми и джобни телефони на различни организми вкл нано и ***. Много висок риск крият фермите ползващи червеи. Мутанти от типа на" червен калифорнииски хибрид "застрашават горите и вече има данни за увреждане на Черно море.Много висок риск крият пречиствателни станции заради възможни жестоки увреждания на флората и фауната там през камери и телевизори ползвани от врагове з а експерименти.

fallback