Източник: Reuters

През Коледните празници мнозина са притеснени за наддаването на тегло, което неминуемо се случва при обилното хранене, свързано с традиционното им отбелязване. Дори и трите килограма в края на седмицата да не ви тревожат, трябва да знаете, че поетите количества храна над обичайните със сигурност затормозяват метаболизма и имат своите негативни последствия. Прекаляването с храната е опасно и за всички, които имат проблеми със сърцето. Естествено, не е необходимо да се избягва празничната трапеза, още повече, че ограниченото посягане към ястията е някак неуместно на семейните събирания. Има обаче няколко трика, с помощта на които могат да се избегнат негативите на постоянното заседяване на масата.
 

1. За да сте сигурни, че сърцето ви няма да се натовари от пиршествата по празниците първо се съсредоточете да консумирате повече храни, които са богати на фибри. По принцип всеки ден би трябвало да поемате по 7 г фибри, за да не страда перисталтиката ви и избегнете запек.

От проучване на британски експерти от университета Лийдс, което обхваща 22 кохорни изследвания, проведени от началото на 1990 г. до август тази година в САЩ, Япония, Австралия и Европа, се прави изводът, че при богато на фибри меню сърдечносъдовите инциденти проявяват тенденция на спад.

Освен това изследователите изчисляват, че приемът на разтворими фибри е свързан със значително намаляване на риска от коронарна болест на сърцето и сърдечносъдови заболявания.

Фибри могат да се осигурят чрез консумация на храни от растителен произход, като по-богати на тях са варивата – боб, фасул, леща, грах; ядки; зърнени култури – особено овесени ядки, ечемик; както и плодовете и зеленчуците.


Тези 7 грама разтворими фибри могат да се осигурят, хапвайки филийка пълнозърнест хляб, порция овесени ядки или боб или 3-4 плода през деня.
 

2. Следващият ни съвет към вас е да се опитате да балансирате избора си на храни и количеството, което да консумирате. Заложете първо на храните, с които ще осигурите фибрите си – филийка пълнозърнест хляб, порция боб, салата. Реално погледнато с това количество организмът получава необходимата му енергия за уседналия начин на живот, който водим. Така че порцията от основното ястие действително трябва да е малка, с размера на топка за тенис.

През останалата част от вечерта докато другите похапват лакомо, а вие подхождате с разум към здравето си, може да хапнете няколко ядки, без да прекалявате, тъй като те са много калорични и богати на мазнини, или домашно приготвен десерт от плодове, компот без захар.

След около час два от основното хранене не е проблем да посегнете към парченца ябълка, мандарина, портокал. По този начин няма да „биете“ на очи, че не се храните и същевременно ще предпазите организма си от натоварване.

При месното меню по Коледа и Нова година е важно да изберете порция по-крехко парче мръвка, като го гарнирате с парченца зеленчуци – моркови, грах, допълнително гъби. Колбасите – ако все още не сте се отказали от тях – приемете като продукт, който следва да избягвате в името на сърдечното си здраве, здрав стомашно-чревен тракт или тънка талия.

Останалите 5 съвета можете да откриете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase