Източник: Reuters

Ако си изберете кисело мляко, няма да сбъркате. Този продукт, чиито пробиотици помагат срещу стомашно-чревни проблеми, явно задейства и защитните му сили срещу инфекции на горния респираторен тракт. Изследване от 2011 г. доказва, че бактериите в киселото мляко допринасят за понижаване риска от подобно заболяване по-добре от плацебо, иначе ни е известно вече отдавна, че с тяхна помощ по-лесно се постига равновесие между полезните и условно-патогенните микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

Дори да се наслаждавате на любимото си мляко, но прясно, леко затоплено с мед и канела, трябва да знаете, че осигурявате на организма си порция витамин D. Той е нужен не само за абсорбцията на калция от храната и костното здраве, но и за поддържане на имунната ни система в изправност, особено при среща на кожата с опасните ултравиолетови слънчеви лъчи. Витамин D ни е необходим и за здраво сърце и не само!

Лекари от многопрофилната болница в Масачузетс, САЩ, откриват връзка между честотата при инфекциите на горния респираторен тракт и недостига на витамин D в организма. Същият екип миналата година доказва, че приемът на витамин D под формата на добавки при децата ги предпазва от простудни заболявания. 

Ако все пак грипът ви е повалил и ви измъчва неприятна кашлица, не се двоумете да добавите в ястията си свеж копър. За тази подправка е характерен отхрачващият ефект, който има при хронична кашлица. Копърът не само ще успокои усещанията в гърлото, но и ще изчисти дихателните пътища от натрупаните слузести секрети.

Този ефект на растението можете да получите най-вече, ако приготвите чай от семената му. За целта лъжичка и половина семена от копър накиснете за 15 минути в чаена чаша кипната вода. След като отцедите семената, може да подсладите чая с лъжичка мед. 

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase