Източник: Reuters

Уганда, централно африканска държава, поддържаща почти 10% от световната продукция на банани започва масово сеене на ГМО банани с подкрепата на правителството. Един от основните производители на банани и бананово брашно в света, Уганда става 4-тата държава в Африка, която разрешава, толерира и стимулира ГМО технологиите наред с ЮАР, Египет и Буркина Фасо.

Генетично модифицираните храни се характеризират със специфични промени в ДНК, нанесени от човека с помощта на генното инженерство. Подобни техники позволяват придаването на нови черти на модифицирания организъм като: устойчивост към суша, насекомни вредители, гъбични инфекции и др. 

Проф. Калестос Юма от Харвард заявява, че е настъпило време хората да вникнат в същината на ГМО индустрията. 

Той представя няколко известни и доказани истини, цитирани след многогодишни изследвания от реномирани учени и приети в целия научен свят: въвеждането на трансгенни култури е предотвратило използването на 473 млн. кг токсични пестициди; намалило е отделянето на въглеродни емисии с 23,1 млрд. кг, което е равносилно с изваждането на 10,2 млн. автомобила от движение и е спасило над 108,7 млн. хектара земя от превръщане в обработваема.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase