Източник: Reuters
fallback

Изкуственият подсладител аспартам е безопасен за здравето, заключават Европейските власти, които следят за безопасността на храните. 

Още откакто влиза в употреба през 1980 г. редица медицински проучвания поставят под въпрос безопасността на аспартама. Европейските здравни власти заявяват, че е извършена пълна оценка на риска на изкуствения подсладител. 

Здравните регулаторни органи, освен че преглеждат налични данни от клинични изследвания, вземат под внимание и над 200 коментара, които са изпратени по време на публична консултация. 

Аспартамът, който понякога може да бъде обозначен на етикетите като E951, заедно с разпадните му продукти, е безопасен за консумация при настоящите нива на експозиция, казват Европейските здравни власти.

Нискокалоричният подсладител, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта, се използва в много храни и безалкохолни напитки. Допустимият дневен прием е 40 мг на килограм телесна маса. 

Единственото изключение правят хората, страдащи от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия – при тях консумацията на аспартам може и да навреди.

 

Повече здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Monibonboni

преди 10 години

Естествено... МОНСАНТО са се погрижили да платят на когото трябва.

15

Хабиби

преди 10 години

Аман от отрови

14

lльольо

преди 10 години

така и така,нямат намерение да го забраняват-поне да ни лъжат!

fallback