Източник: Reuters

Изкуственият подсладител аспартам е безопасен за здравето, заключават Европейските власти, които следят за безопасността на храните. 

Още откакто влиза в употреба през 1980 г. редица медицински проучвания поставят под въпрос безопасността на аспартама. Европейските здравни власти заявяват, че е извършена пълна оценка на риска на изкуствения подсладител. 

Здравните регулаторни органи, освен че преглеждат налични данни от клинични изследвания, вземат под внимание и над 200 коментара, които са изпратени по време на публична консултация. 

Аспартамът, който понякога може да бъде обозначен на етикетите като E951, заедно с разпадните му продукти, е безопасен за консумация при настоящите нива на експозиция, казват Европейските здравни власти.

Нискокалоричният подсладител, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта, се използва в много храни и безалкохолни напитки. Допустимият дневен прием е 40 мг на килограм телесна маса. 

Единственото изключение правят хората, страдащи от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия – при тях консумацията на аспартам може и да навреди.

 

Повече здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase