Източник: Reuters
fallback

Ако индексът на телесната маса сочи, че килограмите ни са в повече и в същото време не страдаме от заболявания, свързани с наднормено тегло, това означава ли, че сме в добро здраве? Според ново проучване отговорът е „Не“. 

Изследователите от болница Mount Sinai в Торонто преглеждат осем различни проучвания, проведени в периода между 1950 и 2013 г. и установяват, че при хората с наднормено тегло се появява по-голяма склонност да пострадат от сърдечен или мозъчен удар в дългосрочен план, в сравнение с хората, които имат здравословно тегло.

Хората с допълнителни килограми, които не извършват достатъчно физическа активност, са застрашени от развитие на т.нар. „метаболитен синдром“. Той препраща към рискови фактори, които повишават рисковете от развитие на сърдечни заболявания, диабет или инсулт.

За да се постави диагноза „метаболитен синдром“, е необходимо да бъдат налични поне три от следните фактори според National Heart, Lung and Blood Institute: широка талия; високи нива на триглицериди – вид мазнини в кръвта; ниски нива на „добрия“ HDL холестерол; високо кръвно налягане; високи нива на кръвната захар – потенциален ранен признак за диабет. 

В своето проучване изследователите се фокусират върху хора, при които не се откриват тези рискови фактори, но всички страдат от наднормено тегло. Анализират се данни на повече от 61 000 души, като всеки от тях се проследява за около 10 години. 

Резултатите сочат, че хората, при които няма фактори на метаболитен синдром, са с 25% по-склонни да получат сърдечен или мозъчен удар или да стигнат до летален изход 10 години по-рано, в сравнение с тези, които имат здравословно тегло. 

Предишни проучвания също посочват, че наднорменото тегло повишава риска и от развитието на редица други заболявания, включително заболяване на бъбреците, астма, сънна апнея, репродуктивни проблеми. Експертите алармират, че здравословното наднормено тегло е мит.

 

Повече полезна здравна информация прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 години

хей, зорлен ще разболеете хубавите жени

1

Mua

преди 10 години

Животът убива!!!

fallback