Източник: Reuters

По време на тичане мускулните тъкани изпитват засилена нужда от кислород. Ако те не се снабдяват с адекватни количества О2, тяхната умора настъпва по-бързо, в резултат на което тренировката е със силно понижена ефективност и самото тичане се превръща в мъчение. Увеличаването на кислородния прием е лесно постижима цел с няколко стъпки, които се предприемат преди и по време на тренировка.

На първо място стои правилната хидратация. Приемът на 1-1,5 л вода около час преди тичане, както и носенето на бутилка с вода по време на тичане стоят в основата на добрия кислороден обмен. Ако тялото не е добре хидратирано преди тренировка, кислородът не достига в равни количества до всички мускулни групи. 

Водата не бива да се пие „на екс”, трябва да се поема по няколко глътки на равни интервали от 15-20 минути, за да се хидратира тялото правилно и да се избегне чувството за подут корем и "подскачаща вода" в него. То е не само неприятно, но може да доведе до силни стомашни болки, които неминуемо ще прикъснат спортната активност.

Когато се загрява преди тренировка, не бива да се разтягат само долните крайници. Вратните мускули, както и тези на ръцете и торса трябва да бъдат в оптимална кондиция. Загрявката раздвижва меките и съединителни тъкани в тялото и им позволява по-добър газообмен с кръвта. По този начин с всяко вдишване до тъканите достига повече кислород и натоварването е равномерно за цялото тяло.

 

Останалата част от статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase