Източник: Reuters
fallback

Филе от сьомга с мек розов цвят или златисто обагрени пилешки гърди – в големите вериги магазини всички изглеждат апетитни и вкусни, както им се полага. Тези цветове обаче не са естествени за предлаганото месо. Сьомгата, пилешкото и други меса биват умишлено оцветявани с изкуствени багрила, за да добият по-привлекателен външен вид и да създадат илюзията, че са по-пресни и вкусни, отколкото са.

Над 80% от сьомгата, намираща се по стелажите на хипермаркетите идва не от океаните, а от ферми и рибарници за отглеждане и преработка на популярната риба. 

Нейната слава като здравословна храна е добре заслужена: тя е една от най-богатите на омега-3 мастни киселини храна, има разнообразие от витамини, белтъчини и е бедна на калории и наситени мазнини. Сьомгата е отличен източник на витамини А, В и D, както и на минералите селен, цинк, фосфор, калций, желязо. Всички тези съставки са в полза за човешкия организъм като цяло: редовната консумация на сьомга спомага за понижаване на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане и благоприятстват силната памет и здравите коса, кожа и нокти.

Сьомгата е известна и с емблематичните си скокове, чрез които преминава бързеи, скали и други препятствия по пътя си срещу речното течение, когато отива все по-нагоре по поречието на пълноводни реки, за да хвърли хайвера си. Цялото натоварване, на което е подложена рибата, кара кръвта и да циркулира непрекъснато из тялото на мощни тласъци – това е причината цялото месо на рибата да има наситено розов цвят. 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Потребител

преди 10 години

Тогава вместо пушена сьомга ще купуваме пушена херинга. С какво обаче да заменим пилешкото?Заради това оцветяване, за което пише в статията, и фармацевтите, и собствениците на фермите заслужават тежки санкции /и парични, и чрез ефективно изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода"/.

fallback