Снимка: Sxc.hu
fallback

Няма как да се отрече, че жените с наднормено тегло по време на бременността си изпитват повече неудобства и болежки в сравнение с по-слабите бъдещи майки.

Излишните килограми в случая обаче не са толкова естетично притеснение за дамите (макар наистина трудно да се свалят), но те са най-вече причина за отичане на краката, болки в кръста, усещане за тежест и тромавост. В добавка към тези дискомфортни усещания се явяват и резултатите от ново британско изследване, според което по-едрите бременни жени раждат деца с по-нисък коефициент на интелигентност, в сравнение с жените, запазили нормално тегло.
 
Изследването е проведено от Института за детско здраве към Юнивърсити Колидж в Лондон. Проучването обхваща 20 000 деца, които са били изследвани относно говорни умения, умения за броене и разсъждение на възраст 5 години и отново проверка на възраст 7 години. Коефициентът на интелигентност при децата, родени от майки с наднормено тегло, е бил с 1,5 по-нисък.
 
Има десетки причини, според които е важно за бременните жени да запазят нормално теглото си и да не прекаляват с качването на килограми. Наднорменото тегло носи огромен риск от развиване на гестационен диабет, поява на прееклампсия, а и често е причина за цезарово сечение. Но досега не се беше коментирало, че може да е заплаха и за интелектуалното здраве на плода.
 
Според д-р Райън Ван Лийзхоут, наблюдателни изследвания от този тип не могат да покажат причинно-следствена връзка между двата процеса. Те могат само да регистрират промените в развитието на децата в сравнителни анализи между тях, но не и да категоризират каква е причината за този резултат.
 
Още интересни статии прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

До si

преди 10 години

А пък хамериканките да знаеш какви са ?Като слезе от пикапа и той горкия щръква с 25 см.

13

si

преди 10 години

Тия британци не спряха да изследват, еййй.... Знаете ли колко са им дебели жените? Това изследване въобще не е приложимо за БГ. За тях нормалното тегло е много по-различно от нашето разбиране за такова. Представете си какво остава за "наднормено тегло".....

12

загрижен

преди 10 години

Тази статия не трябва да се пуска у нас, защото тези изследвания са правени в страни, където от години се борят със затлъстяването, докато нашите момичета са тънки като клечки и вечно на диети. А понеже взеха и да оглупяват напоследък, сега ще вземат още повече да гладуват :)

fallback