Източник: Reuters

Освен че са вкусни, много от любимите ни храни имат и редица полезни качества. Всъщност, с тяхна помощ можем да се лекуваме, да се предпазваме от заболявания. А ето и кои са те...

1. Гъби

Витамин D, познат още като „слънчевия витамин“, носи неизброими ползи за здравето. Сред тях са: намалява килограмите, предпазвасърцето, предпазва от диабет от тип 2, от високо кръвно налягане, остеопороза, някои видове рак. Синтезът на витамин D се увеличава, вследствие на ултравиолетовите лъчи, когато сме изложени на слънце.

Друг начин да си го набавим, и в не толкова слънчевите дни, е чрез консумация на гъби. Скорошно проучване установява, че при здравите възрастни, които се хранят със „слънчеви гъби“ - т. е. които са поели много слънчева светлина, за 12 зимни седмици, получават същите количества витамин D, както и когато го приемат чрез добавка.

2. Манго

Плодът е с богато съдържание на витамините А и C, за които се знае, че подпомагат имунната система. Освен това те съдържат фибри и антиоксиданти, които „борят“ възпаленията в организма. 

Скорошно проучване дори установява, че мангото също така спомага за намаляване нателесните мазнини. 

3. Боровинки

Ползите за здравето, които дребният плод носи, са огромни. Те също вземат участие в борбата срещу затлъстяването, понижават нивата на инсулина и триглицеридите, предпазватсърцето, както и организма от развитието на рак, високо кръвно налягане и остеопороза.

От едно скорошно проучване предоставя интересна информация за тъмносиния горски плод, а именно – спомага да се изчистят токсините от мозъка и го предпазва от остаряване и болести като Алцхаймер и Паркинсон.

4. Грозде

Многобройни изследвания установяват, чеантиоксидантите, които се намират в гроздето –флавоноидите, намаляват риска от сърдечносъдово заболяване, като отпускат кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това гроздето предотвратява „лошият“ LDL холестерол да се окисли, което отключва домино ефектът, който втвърдява артериите. 

Проучване на изследователи от Университета в Мичиган установява, че миксът от червено, зелено и черно грозде не само укрепва защитните сили на организма, но също така и намалява възпалителните процеси и редуцира мазнините. 

5. Червено цвекло

Кореноплодният зеленчук е изключително богат на витамини, минерали, антиоксиданти и естествени детоксициращи вещества. Неговата консумация забавя растежа на раковите клетки и увеличава издръжливостта на организма. 

Проучване установява, че при хората с високо кръвно налягане, които пият по 200 мл сок от цвекло дневно, се наблюдава понижаване нивата на кръвното налягане. 

 

Още информация за хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase