Reuters

Тренировките с велоергометър са ефективен метод за увеличаване на сърдечносъдовата издръжливост, понеже позволяват по-дълги сесии с понижено мускулно натоварване. В сравнение с упражнения, които изискват натоварване на цялото тяло, въртенето на педали от седнало положение позволява по-дълги тренировки, които повишават силата и издръжливостта. 

Сила се трупа, когато се въртят педалите на бързи обороти и се поддържа бърз сърдечен ритъм, понеже това увеличава капацитета на сърдечносъдовата система да захранва мускулите със свежа кръв по време на активно натоварване. По продължителното каране с по-ниска скорост и поддържан по-нисък сърдечен ритъм, от друга страна, повишават издръжливостта на сърдечносъдовата система във времево отношение.

Чрез съвременните велоергометри е възможно преди или по време на тренировка техните скорости да бъдат променяни, което да имитира изкачване, спускане или каране по равна повърхност. Важното е за определена сесия да не прекъсва въртенето на педалите – ако „изкачването” е твърде изморително, трябва да се превключи на „равен път” или „спускане”.

Ако тренировката се спре рязко по време на най-трудните режими на въртене, дори за кратка почивка, последващото завъртане на педалите може да се окаже твърде стресиращо за мускулатурата и може да доведе до болки и крампи. От велоергометъра трябва да се слиза, само когато поне последната една минута е била прекарана в най-лесен режим. 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase