Източник: Reuters

Официално настъпилата астрономическа есен напомня за присъствието си не само с падащите жълти и червени листа, но и със загубата на обезпокоително количество коса.

Това е напълно нормален и естествен процес, който не бива да буди притеснение. След обилното лятно облъчване с ултравиолетови лъчи, излагане на солена морска вода илихлорираната вода от басейни, косата тепърва започва да се обновява. Периодът, в който е нормално по гребените да остават много повече косми от обикновено, трае от 4 до 6 седмици, често веднага след настъпване на новия сезон.

Ако загубата на коса е прекалено фрапираща, може да се пристъпи към скъсяване на прическата, поне наполовина. Това ще придаде на косата нова сила и блясък. 

На този етап, косата има нужда от внимателно и правилно захранване – белтъци, витамини и минерали. Поддържаната в такъв период диета трябва да е богата на мляко и млечни продукти, риба, витамините А, Е, D3, както и на селен, лутеин, коензим Q10, цинк, мед и желязо. 

Препоръчва се и ограничаване на наситените мазнини и засилване на ненаситените. 

Приемът на течности също не трябва да пада под 1,5 литра на ден – около 20% от косата е вода, все пак.

Макар да е трудно постижимо, при загуба на космена покривка трябва да се понижат и нивата на стреса. Той води до свиване на кръвоносните съдове в скалпа, което ограничава достъпа на полезни вещества до космените фоликули. Колкото по-стресиран е организмът, толкова „по-гладна” е косата, независимо от качествения хранителен режим.

Употребата на подходящи шампоани и козметични продукти за коса е препоръчителна, но трябва да се внимава – в такъв период косата не бива да бъде подлагана на активно миене и третиране с препарати по-често от веднъж на три дни. 

Ако тези съвети не са достатъчни, д-р Eмилия Гейбриъл, дерматолог от Penn State University препоръчва подемането на спортна активност, която включва възможно най-много... изпотяване. Гимнастика, йога, каланетика и други подобни спортове са с доказани и неоспорими ползи за здравето и красотата, но тичането, карането на колело или други по-натоварващи спортове водят до обилно потене, а чрез потта се отделят много от натрупаните токсини, включително и тези в кожата и тъканите на скалпа. Тяхното освобождаване може да ускори процеса на въстановяване на косата.

 

Повече полезни съвети, свързани с красотата, може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase