Източник: Reuters
Децата често се оплакват от болка в корема. Това е един от най-изтъкваните поводи за посещение на лекарския кабинет. При децата е трудно да се постави диагноза. Коремната болка може да се дължи на инфекция, хранително отравяне, мускулна треска, запек, на спешно състояние като апендицит. Но при децата болката в областта на корема може да се дължи и на стрес...
 
В по-голяма част от случаите при децата болката отшумява след няколко часа или дни без специално лечение. Дали е тревожна или е признак на по-сериозно заболяване, може да се твърди при проследяване състоянието на детето. Ако проблемът продължава твърде дълго и състоянието на детето се влошава, то се налага посещение при лекаря отново.
 
Какви могат да бъдат причините за болката в корема при децата:
1. Децата обикновено предават на родителите си усещанията си за силен дискомфорт като болка, което понякога ни затруднява в разпознаването на предусещането на позива до тоалетната по голяма нужда. Констипацията винаги е неприятна, а появила се още в детска възраст, крие несъмнено рискове за здравето по-късно. Така че, ако детето страда често от затегнат стомах, е редно да се направи ревизия на хранителния и двигателния му режим. Болката в корема може да произхожда и по други причини от страна на стомашно-чревния тракт – колики, раздразнено черво.
 
2. Инфекциите са втората по честота причина. Те могат да засягат стомашно-чревния тракт, но и въобще да не са свързани с него и проблемът да идва отстрана на бъбреците и пикочния мехур, при децата дори инфекции от органите в гръдния кош и ушите.
 
3. Напрежението в стомаха може да се дължи и на твърде обилно хранене, независимо дали случаят е единичен или прехранването е системно. Детският организъм е силно чувствителен. На храносмилателната система може да повлияе негативно непознатата храна, твърде пикантната, мазната, развалящата се, която стомахът на възрастния би понесъл. Болката в корема може да е и заради алергия от храна.
 
Цялата статия може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase