Източник: Reuters

По-малкият размер на тестисите „подсказва“ за повишено чувство за бащински дълг при мъжете, твърдят изследователи от Emory University в САЩ. Данните сочат, че колкото по-малки са тестисите на мъжа, толкова по-често той взима участие в грижите за своето дете.
 
В проучването, което изследва връзката между бащинството и размера на тестисите, взимат участие 70 мъже, чиито деца са на възраст между една и две години.
 
Откриват се също така и различия в мозъка на участниците, кореспондиращи с размера на тестисите им, докато те гледат своите деца. Анализите от ядреномагнитния резонанс сочат, че при бащите с по-малки тестиси се наблюдава по-голяма активност в областта на мозъка, която е свързана с възнаграждението.
 
По време на интервютата те показват също така по-голяма активност по отношение на изпълняване на родителските задължения.
 
Размерът на тестисите играе роля и в междуполовите отношения при животните. Тези, при които размерът е по-голям, са по-склонни да се чифтосват с повече партньори. В тази връзка учените изследват еволюционната теория относно влагането на време и енергия в чифтосане или „инвестирането“ им в отглеждането на децата.
 
Основната идея е, че по-големите тестиси предполагат по-голяма ангажираност към създаване на поколение, за сметка на грижите за него след това.
 
Въпреки че връзката между размера на тестисите и чувството на бащински дълг все още не е изучена, експертите са мнение, че отговорът се крие в нивото на хормона тестостерон в мъжкия организъм. Засега това, което може да се каже със сигурност, е, че нивата на тестостерона спадат, когато мъжете станат бащи.

Още любопитна здравна информация можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase