Източник: Reuters
Тичането значително понижава вероятността от развитие на катаракта или възрастова макулна дегенерация, показва мащабно седемгодишно изследване с над 41 000 участници, проведено в Lawrence Berkeley National Laboratory.
 
Катаракта е състояние, при което потъмняването и замъгляването на очните лещи води до слепота. Около 30% от хората над 55 години страдат от някаква форма на катаракта.Макулната дегенерация пък е съпроводена с увреждане на ретината и прогресира с напредването на възрастта. Тя може да доведе до необратима слепота.
 
Двете състояния имат няколко рискови фактора, като излагане на слънчева светлина и диабет, но за пръв път науката демонстрира как и двете състояния могат да се предотвратят чрез благотворните ефекти на тичането върху сърдечносъдовата система.
 
Тичането нормализира кръвното налягане и е доказано ефективно срещу хипертония - патологично високо кръвно налягане, което благоприятства нарушената зрителна функция.
 
За период от 7 години д-р Пол Уилямс и екипът му от Бъркли са следили здравословното състояние на 29 000 мъже и 12 000 жени. 733 мъже и 581 жени са развили някаква форма на катаракта или макулна дегенерация за този период. Те редовно са били анкетирани за спортните си навици и в произволни моменти от времето им са били назначавани тестове за физическа издръжливост - бягане на пътека и обстойни очни прегледи.
 
При тези, които са бягали по 3-4 километра всеки ден, се намира над 30% понижен риск от развитие на двете състояния, тичалите по 4-8 км дневно - над 40%, а тези, които са бягали по 10 км и повече – над 60%.
 
Чрез това проучване учените обръщат внимание на факта, че всеки е отговорен за собственото си здраве. Очното здраве и нормалната зрителна функция изискват не само редовни посещения при офталмолог и консумиране на съединения като каротеноиди, но и физическа активност. Според изследването колкото по-физически активни са хората, толкова по-добро се запазва зрението им.
 
 
Още полезна информация може да немерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase