Източник: Reuters

От медицинска гледна точка болката в гърба се дели на два вида: специфична и неспецифична.

При пренапрежение на мускули, сухожилия и връзки се касае за неспецифична болка в гърба. В случай, че става въпрос за заболяване на гръбначния стълб или има налична друга болест, болката се определя като специфична.

1. Неспецифична болка в гърба

Проблеми с гръбначния стълб могат да имат хора от всяка възраст. Повечето от засегнатите обаче имат т. нар. неспецифична или функционална болка в гърба. Тя се предизвиква от активните елементи на движението - мускулатурата на гърба, а също така и от пасивните поддържащи структури - сухожилия и връзки. Функционалните нарушения на тези части на опорно-двигателния апарат, като спазъм и скованост, биха могли да бъдат своевременно коригирани чрез промяна в стойката, положението или с лечебна гимнастика.

За по-голямата част от случаите на функционално обусловената болка в гърба има вина претоварванетона една определена част от тялото като например вдигане и носене на тежък товар, неправилна стойка, продължителна работа в седнало положение, прекалено интензивно спортуване или липса на физическа активност в ежедневието. 

Оплакванията от неспецифична болка в областта на гърба най-често засягат хора на възраст между 30 и 50 години, макар че все по-често това е проблем на деца и младежи в училищна възраст - двама от трима ученици между 10 и 16 години страдат от такъв вид нарушение. Причина за това са обездвижването, наднорменото тегло и в още по-голяма степен затлъстяването (adipositas). 

Кога болката е специфична вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase