Източник: Reuters

Състоянието с медицинско название пироза се свързва с изгаряща болка в гръдната област, зад гръдната кост, по протежението на хранопровода и в горната част на коремната кухина. Нерядко, парещото усещане се разпространява и към гърлото, врата и основата на челюстта. Тази болка се причинява от стомашни киселини, навлезли в хранопровода, което силно уврежда неговите покриващи тъкани и предизвиква изгарящото усещане. Според медицинската статистика всеки втори страда поне веднъж в живота си от стомашни киселини.

Усещането често се приема като знак за сърдечна криза, понеже нервните пътища за сигнализация на болка от изброените места са общи с тези на сърцето.

Причините за пироза могат да са хранително натравяне, страничен ефект от медикамент, прием на прекалено много пикантна храна или метаболитно заболяване. Симптомите обикновено са от леки до умерени, като най-често преминават само със силен дискомфорт продължаващ до един час. Но ако болките са по-силни и продължителни, често се налага приема на антиациди - медикаменти, които намаляват киселинността на стомашния сок и с това възпрепятстват дразненето на стомашната и дуоденалната лигавица.

Някои имат непоносимост към съставките им, а други – като тези с хронични бъбречни заболявания – не бива да ги приемат въобще. Антиацидите могат да предизвикат диария или метаболитна алкалоза, като странични ефекти. Те обаче имат и алтернатива: бананите.

Два банана съдържат достатъчно количество калий – алкализиращ минерал с висока стойност на pH. Колкото по-високо е pH, толкова по-ниска е киселинността за дадена система, което прави бананите потентен антидот срещу киселините. Друг техен компонент кара стомашната лигавица да отделя по-големи количества слуз, която допълнително я защитава от киселините. Най-добър ефект се постига при консумацията на леко презрели банани, понеже съдържат повече калий от зелените.

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase